Likier wi¶niowy
www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania
75 dag dojrzałych zwykłych wi¶ni
3/4 l spirytusu 95%
75 dag cukru
1/4 l wody
Wi¶nie (wraz z pestkami) zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień, codziennie wstrz±saj±c zawarto¶ci± naczynia. Po tym czasie zlać płyn znad wi¶ni przez lejek z wat± do innego naczynia, a wi¶nie zasypać cukrem, z którym należy je wymieszać przez wstrz±sanie naczyniem. Naczynie z wi¶niami i cukrem pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można na słońcu) na przeci±g 2-3 tygodni, aż do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni mieszać poprzez wstrz±sanie naczyniem. Powstały syrop zlać z nad wi¶ni przez lejek z wat± do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Pozostałe wi¶nie zalać zagrzan± połow± wody podanej w proporcji, wymieszać przez wstrz±sanie dla obmycia z wi¶ni resztek syropu i resztek cukru oraz zlać płyn przez lejek z wat± do poprzednio odlanego ekstraktu i syropu. Wymywanie wi¶ni powtórzyć zużywaj±c resztę wody. Poł±czone płyny pozostawić w spokoju na 2-3 tygodnie do sklarowani, po czym zlać likier znad powstałego osadu przez lejek z wat± do flaszek, w których ma być przechowywany.
Offline