Sprzęt kuchenny

  • Nie jeste¶ zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2012-07-30 08:01:32

Driada

Administrator

Zarejestrowany: 2012-02-11
Posty: 286
Punktów :   

Historia alkoholi 102

Likier wi¶niowy
www.webtrunki.pl


Składniki i sposób przygotowania
75 dag dojrzałych zwykłych wi¶ni
3/4 l spirytusu 95%
75 dag cukru
1/4 l wody

Wi¶nie (wraz z pestkami) zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień, codziennie wstrz±saj±c zawarto¶ci± naczynia. Po tym czasie zlać płyn znad wi¶ni przez lejek z wat± do innego naczynia, a wi¶nie zasypać cukrem, z którym należy je wymieszać przez wstrz±sanie naczyniem. Naczynie z wi¶niami i cukrem pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można na słońcu) na przeci±g 2-3 tygodni, aż do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni mieszać poprzez wstrz±sanie naczyniem. Powstały syrop zlać z nad wi¶ni przez lejek z wat± do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Pozostałe wi¶nie zalać zagrzan± połow± wody podanej w proporcji, wymieszać przez wstrz±sanie dla obmycia z wi¶ni resztek syropu i resztek cukru oraz zlać płyn przez lejek z wat± do poprzednio odlanego ekstraktu i syropu. Wymywanie wi¶ni powtórzyć zużywaj±c resztę wody. Poł±czone płyny pozostawić w spokoju na 2-3 tygodnie do sklarowani, po czym zlać likier znad powstałego osadu przez lejek z wat± do flaszek, w których ma być przechowywany.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi

[ Generated in 0.049 seconds, 10 queries executed ]


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.graanarutoforum.pun.pl www.specjalna2010.pun.pl www.naruto-center-pbf.pun.pl www.reso3.pun.pl www.ironbroasg.pun.pl