Driada - 2012-07-30 08:01:32

Likier wiśniowy
www.webtrunki.pl


Składniki i sposób przygotowania
75 dag dojrzałych zwykłych wiśni
3/4 l spirytusu 95%
75 dag cukru
1/4 l wody

Wiśnie (wraz z pestkami) zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia. Po tym czasie zlać płyn znad wiśni przez lejek z watą do innego naczynia, a wiśnie zasypać cukrem, z którym należy je wymieszać przez wstrząsanie naczyniem. Naczynie z wiśniami i cukrem pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można na słońcu) na przeciąg 2-3 tygodni, aż do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni mieszać poprzez wstrząsanie naczyniem. Powstały syrop zlać z nad wiśni przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Pozostałe wiśnie zalać zagrzaną połową wody podanej w proporcji, wymieszać przez wstrząsanie dla obmycia z wiśni resztek syropu i resztek cukru oraz zlać płyn przez lejek z watą do poprzednio odlanego ekstraktu i syropu. Wymywanie wiśni powtórzyć zużywając resztę wody. Połączone płyny pozostawić w spokoju na 2-3 tygodnie do sklarowani, po czym zlać likier znad powstałego osadu przez lejek z watą do flaszek, w których ma być przechowywany.

www.ironbroasg.pun.pl www.pamietnikiwampirow.pun.pl www.specjalna2010.pun.pl www.reso3.pun.pl www.graanarutoforum.pun.pl