Likier wiśniowy www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania 75 dag dojrzałych zwykłych wiśni 3/4 l spirytusu 95% 75 dag cukru 1/4 l wody
Wiśnie (wraz z pestkami) zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia. Po tym czasie zlać płyn znad wiśni przez lejek z watą do innego naczynia, a wiśnie zasypać cukrem, z którym należy je wymieszać przez wstrząsanie naczyniem. Naczynie z wiśniami i cukrem pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można na słońcu) na przeciąg 2-3 tygodni, aż do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni mieszać poprzez wstrząsanie naczyniem. Powstały syrop zlać z nad wiśni przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Pozostałe wiśnie zalać zagrzaną połową wody podanej w proporcji, wymieszać przez wstrząsanie dla obmycia z wiśni resztek syropu i resztek cukru oraz zlać płyn przez lejek z watą do poprzednio odlanego ekstraktu i syropu. Wymywanie wiśni powtórzyć zużywając resztę wody. Połączone płyny pozostawić w spokoju na 2-3 tygodnie do sklarowani, po czym zlać likier znad powstałego osadu przez lejek z watą do flaszek, w których ma być przechowywany.
|