Wódka pieprzówka www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania 20 ziaren pieprzu czarnego, 1 lyzeczka cukru, 1 l wódki czystej o mocy 40%.
1. Do butelki z wódką wrzucic pieprz, wymieszac, butelke szczelnie zakorkowac. Macerowac 2-3 tygodnie. Nastepnie plyn zlac znad pieprzu. 2. Lyzeczke cukru wsypac do rondelka. Podgrzac, az cukier sie zbrazowi. Nastepnie zdjac z ognia, zalac niewielka iloscia wody i mieszac do rozpuszczenia cukru. Ponownie zagotowac i odparowac do objetosci 1 lyzeczki. Po ostudzeniu dodac do wódki. 3. Wodke wymieszac i przed spozyciem odstawic na 2-3 dni. - Chcac sporzadzic pieprzowke bardziej ostra, powinnismy dodac nieco wiecej pieprzu lub uzyc wódki o mocy 45%.
|