Wódka księżycówka www.webtrunki.pl
Składniki i sposób przygotowania Składniki: (1410) 1 kg cukru 4l wody 10dg drożdży.
drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W dużym naczyniu podgrzewamy wodę i dodajemy cukier ( w ciepłej wodzie lepiej się rozpuszcza) mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu dodajemy drożdże i całość wlewamy do naczynia fermentacyjnego. Odkładamy w ciepłe i nie nasłonecznione miejsce do czasu ustania fermentacji. Po zakończeniu fermentacji zlewamy ostrożnie zawartość do kadzi destylacyjnej (pozostawiając osad w naczyniu fermentacyjnym). Do naczynia destylacyjnego można dodać wanilię lub kilka ziarenek kawy. destylację należy prowadzić ostrożnie w temperaturze około 80 stopni celsjusza. Podczas pierwszej destylacji należy zlać pierwsze 1/2 litra jako alkohol gorszej jakości, prowadzić destylację do momentu kiedy % zawartość alkoholu zacznie spadać. Destylację należy powtarzać kilkakrotnie (dodając do kadzi destylacyjnej wanilię lub kilka ziarenek kawy) celem uzyskania wysokiej jakości "księżycówki". W zależności od dokładności prowadzenia destylacji uzyskujemy trunek o mocy 60 - 95 %. Produkcja w/w trunku jest w Polsce nielegalna i opis służy jedynie celom edukacyjnym.
|