Driada - 2012-08-06 07:28:52

Wódka księżycówka
www.webtrunki.pl


Składniki i sposób przygotowania
Składniki: (1410)
1 kg cukru
4l wody
10dg drożdży.

drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
W dużym naczyniu podgrzewamy wodę i dodajemy cukier ( w ciepłej wodzie lepiej się rozpuszcza) mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu dodajemy drożdże i całość wlewamy do naczynia fermentacyjnego.
Odkładamy w ciepłe i nie nasłonecznione miejsce do czasu ustania fermentacji. Po zakończeniu fermentacji zlewamy ostrożnie zawartość do kadzi destylacyjnej (pozostawiając osad w naczyniu fermentacyjnym). Do naczynia destylacyjnego można dodać wanilię lub kilka ziarenek kawy. destylację należy prowadzić ostrożnie w temperaturze około 80 stopni celsjusza.
Podczas pierwszej destylacji należy zlać pierwsze 1/2 litra jako alkohol gorszej jakości, prowadzić destylację do momentu kiedy % zawartość alkoholu zacznie spadać. Destylację należy powtarzać kilkakrotnie (dodając do kadzi destylacyjnej wanilię lub kilka ziarenek kawy) celem uzyskania wysokiej jakości "księżycówki". W zależności od dokładności prowadzenia destylacji uzyskujemy trunek o mocy 60 - 95 %.
Produkcja w/w trunku jest w Polsce nielegalna i opis służy jedynie celom edukacyjnym.

www.pamietnikiwampirow.pun.pl www.graanarutoforum.pun.pl www.specjalna2010.pun.pl www.reso3.pun.pl www.naruto-center-pbf.pun.pl